Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöldséget, gyümölcsöt – de melyiket?

A mezőgazdaságban a termelés növelése, a minőség javítása, a növekedési ütem szabályozása és a kártevők elpusztítása miatt különféle vegyi anyagokat használnak. Ezek többnyire károsak az élő, így az emberi szervezetre is, potenciális mérgek, számos ártó mellékhatással.

A növényvédő szerek lehetnek rovarölők, gyomirtók és gombaölők. A növényvédőszer-maradékok ellenőrzése a növényi eredetű táplálékok esetében rendkívül fontos. Éppen ezért a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumai széles körben, százszázötvenféle hatóanyagra végeznek rendszeres vizsgálatot a piaci zöldségek, gyümölcsök körében. Kiderült, hogy egyes zöldféléknél, gyümölcsöknél zömmel nem engedélyezett szereket is használnak. Csak a rendszeres vizsgálatok – amelyeket árubevonások, elkobzások követnek – védik meg a vásárlókat.

Megtörténhet, hogy az egyre növekvő, s főleg az EU-ból származó import élelmiszereknél nálunk már nem használt vagy tiltott szerek maradékával találkozhatunk. Ilyen eset volt a 2007 februárjában Magyarországra behozott 100 kiló pritaminpaprika, amelyben izofenfosz-metilmaradványt (rovarölőt) mutattak ki, amely végül az ellenőrző szerveknek köszönhetően nem került a vásárlókhoz. De hasonló előfordult már gombaölő szerrel is, amellyel epret permeteztek.

Zöldséget, gyümölcsöt...
Rendszeresen vizsgálják a gyümölcsöket

Kevésbé jellemző a tartósítószerhasználat az idénygyümölcsök és -zöldfélék esetében, de a tárolás, a fogyasztási idő meghosszabbítása miatt a leggyakrabban benzoesavat (E210), natriumofenilfenolátot (E232), szalicilt és szorbinsavat (E200) alkalmaznak. A benzoesavat só vagy sav formájában főleg a konzervipar használja, savas vagy savanyított élelmiszereknél, a penészedés, erjedés megakadályozására. Elsősorban allergiás tüneteket okozhat. További benzoátváltozatok: nátriumben zoát (E211), káliumbenzoát (E212), kalciumbenzoát (E213). Előfordul természetes állapotban is, málnában és más gyümölcsfélékben.

„Ravaszabb” tartósítószer a nátriumofenilfenolát elnevezésű, szintetikus úton előállított anyag, amely a citrusfélék hoszszabb időre szóló tartósítására szolgál. Noha a gyümölcsök penészgombái az idő multával nem reagálnak a szerre, a héjban még megmaradnak. Meg sem kell ennünk, elegendő csupán a toxikus anyag bőrrel való érintkezése (például: hámozáskor), a kézre és a gyümölcshúsra is juthat belőle. Újabb kutatások szerint a banán és a citrusfélék tartósításához használt tiabendazol (E233) is ártalmas az egészségre, sőt daganatra hajlamosító hatású.

A régóta ismert szalicilsav jó gyulladáscsökkentő. Az élelmiszeriparban már nem, de háztartási kiszerelésben még kapható. Befőzésnél kerüljük a használatát! A szorbinsavat sav vagy só formájában alkalmazzák mikroorganizmusok enzimképződésének megakadályozására. Szintetikus vegyület, csak ép élelmiszernél szabad használni, de élesztő-, penészgombák és egyes baktériumok ellen hatásos. Egészségre nem veszélyes szer, ritkán szájnyálkahártya- és bőrirritációt okozhat. További szorbátok: nátriumszorbát (E201), káliumszorbát (E202), kalciumszorbát (E203).

Az allergia külön téma, még visszatérünk rá.

(Járay)